sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Kausi 2019 osa 4

Kausihan edistyy kokoajan ja chilit voivat enempi ja vähempi hyvin. Pienet Ikea ebbit tuntuvat vähän laahaavan perässä että en osaa sanoa johtuuko resosäiliön koosta vai hanavedestä mutta pH ei meinaa millään pysyä tarpeeksi alhaalla. Ilmeisesti hanaveden puskuri on sen verran korkea että en meinaa saada laskettua pH:ta sen alle ettei se automaattisesti nousisi takaisin ylös. Nytkin olen useampaan kertaan lisännyt pH downia mutta nytkin se huitelee 7.2 lukemissa vaikka tavoite on 6.

Luultavasti vaihdan nesteet lähipäivinä kokonaan kun kokoa chileille on tullut sen verran että lannoituksen määrää voi nostaa. Ainoa mikä nyt vähän vaikuttaa asiaan on tomaatti jonka laitoin jälkikäteen itämään toiseen ebbiin niin se on kooltaan aika pieni ja lannoiteöverin mahdollisuus on suuri mikäli nyt vaihdan tiukempaan annokseen.

Ylhäällä oleva musta ebb tuottaa myöskin hieman harmaita hiuksia. Tosin hyvällä tavalla sillä chilit ovat kasvaneet hyvää tahtia ja käyttämäni valo ei enää kykene antamaan valoa pisimmälle Hyffaelle. Siirsin salaateilla olleen ledilampun ylös hyffaelle jotta se saisi lisävaloa. Toisaalta lampun ollessa salaateilla oli ongelma. Lamppu oli liian alhaalla ja se poltti salaatinlehtiä eli sen siirtäminen oli muutenkin välttämätöntä.

Ongelma tulee tosin pahenemaan kun muutkin chilit kasvavat pituutta lisää eikä ylhäällä oleva 50W lamppu enää kykene valaisemaan kaikkia. Päädyinkin tilaamaan ebayn kautta 500W COB Led valaisimen.

https://www.ebay.co.uk/itm/223073615853

Eräällä chiliharrastajalla on kyseinen lamppu ollut käytössä jonkun aikaa ja ymmärrykseni mukaan kokemukset ovat olleet positiiviset. Tosin lamppua kannattaa heti vähän muokata, sillä lampussa olevat tuulettimet ovat ilmeisesti aika kovaääniset. Tästä syystä teenkin pienen artikkelin myös tästä aiheesta kunhan lamppu vain saapuu.

Ajatuksena on siis laittaa kyseinen lamppu ylhäällä olevalla mustalle ebbille ja siirtää siellä olevan lampun alhaalla olevan rinnalle jolloin alhaalla olevat chilit saavat 2x50W valaisun.

Tietysti tässä vähän pelottaa ajatus että uusi lamppu on liian tehokas ja liian lähellä chilejä että ne polttavat itsensä.

Lopuksi vähän kuvia chilien kasvusta:

PÄIVITYS 1.1.2019

Vaihdoin tänään liemet noille pienille ebbeille. pH huiteli kummassakin korkealla joka varmaan hidastanut kasvua. Ylhäällä olevalle mustalle ebbille lisäsin pelkästään lannoitteita kun niissä tuntuu menevän hyvin.

Hyffae alkaa olla jo 40cm korkea joten kahdessa päivässä on tullut 7cm! lisää pituutta.
Lisäsin turvemullassa kasvaville taimille multaa jotta saavat lisää ravintoa. Laitan luultavasti lähipäivinä muutamat siemenet omiin taimiruukkuihin itämään joita tarkoitus sitten jaella eteenpäin.

Lisäksi Fataliiseeds.netissä on mukava tarjous tämän viikkoa niin pitihän se vielä tilata lisää siemeniä. Menee taas ihan mahdottomaksi tämä touhu mutta sitähän se tämä chiliharrastajan arki on ;)


























Vasemmalla C. galapagoense turvemullassa. On tällä hetkellä turhan kostea mutta toivottavasti ei huku. Ensimmäinen oikea lehtipari alkaa työntyä esiin. Ensimmäiset Duke Ajit ovat myös päässeet turvemultaan. Nämä on tarkoitus antaa tuttaville.

Oikealla salaatit joita ollaan jo käytetty. Hyvin ovat kasvaneet.



























Vasemmalla sitruunabasilika joka myös jo käyttökunnossa.
Oikealla yleiskuvaa ylhäällä olevista rocotoista jotka myös turvemullassa.


























7pot Apocalypse venynyt nyt 17cm paikkeille ja kasvaa mukavan tuuheana.
Hyffaella alkaa olla pituutta 33cm eli hyvin kasvaa. Näille myös voi alkaa laittamaan tiukempaa lannoitusta jolloin kasvun pitäisi olla vieläkin nopeampaa.



























Pink Habanero on juurikin siinä ebbissä joka tuntuu nyt pistävän hanttiin. Luultavasti laitan reson kokonaan uusiksi ja uusilla lannoitteilla. Pituutta n. 7cm
Fatalii on myös siis samassa ebbissä ja kasvu samaa luokkaa Pink Habaneron kanssa. pituutta n. 6-7cm.

























Toisessa Ikean ebbissä oleva Bendigo voi huomattavasti paremmin kuin Pink Haba ja Fatalii. Pituutta noin 14cm.
Hyffae on Bendigon kanssa samassa ebbissä ja pituutta 22-23cm.

Näiden lisäksi Pink Tiger kasvaa hitaasti, pituutta n. 6cm ja Red Skin jolla pituutta n 12cm. Erikoisuutena tässä se että Red Skin on aloittanut jo kukinnan ja olen joutunut nyppimään nuppuja pois edistääkseni kasvua. Red Skin on siis suoraan ylhäällä olevan 50W lampun alla joten voisiko valonmäärä aikaistaa kukkimista?

Tässäpä tämän hetkinen tilanne. Päivitystä tulossa taas myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti