sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Kausi 2019 osa 5

Tänään sain vihdoinkin säädettyä tuota tasoa jonka tein. Lyhensin jalkoja 20cm jotta ylhäällä olevat chilit saavat lisää kasvutilaa. Hyffae alko olla jo katossa kiinni ja pituutta mukavat 53cm.
Keräsin myös kaikki salaatinlehdet pois kun ne rehottivat sen verran pahasti ettei siinä ollut enää mitään järkeä. Toivottavasti nuo vielä lähtevät tuosta kasvamaan kun kyllähän se itsekasvatettu tuoresalaatti on aika namia.

Mustassa ebbissä olevissa chileissä alkoi näkymään pieniä oireita lannoituksessa ja jouduinkin sitä säätelemään. Keskellä ollut Red Skin alkoi puskemaan ylimääräisiä lannoitteita lehtien läpi ja tämä esiintyi lehtien alapinnalle muodostuvina "kiteinä". Tunnetaan myös nimenä ödeema. Neuvot sain facebookin chilifoorumi yhteisöstä ja ilmeisesti syy on liikakastelu. Säädinkin vesipumput pumppaamaan enää 2 kertaa päivässä. Ensimmäinen kastelu tulee 30min valojen sytyttyä ja toinen 2 tuntia ennen valojen sammumista. En myöskään käytä Jaakon taikaa vähään aikaan.

Vaihdoin kokonaan lannoitevedet kun muitakin oireita näkyi. Rocoto Arequipassa näkyi lehden kärjessä kellastumaa. Tämä voi johtua magnesiuminpuutteesta. Chilit alkavat olla siinä vaiheessa että ne tarvitsevatkin jo hieman erilaisen lannoitesuhteen niin lannoitteen vaihtaminen oli muutenkin tarpeellista.

Asensin myös hieman tuentaa varsinkin isommalle Hyffaelle kun kokoa alkaa olla reilusti. Osa lehdistä riippui turhan alhaalla niin sidoin oksan siimalla katossa olevaan putkeen.

Tilauksessa oleva lamppu on vielä matkalla. Kunhan se saapuu niin saan valaisun lopulliseen kuosiin. Tällä hetkellä ylhäällä olevan ebbin valaisu on hieman hankalaa kun kasvit ovat hyvinkin eri kokoisia. Ideana on siirtää ylhäällä oleva 50W alas toisen viereen ja keskelle ylös tulee tämä uusi lamppu. Lampun tehokkuus vähän mietityttää että polttaako chilit lehtensä liian tehokkaassa valaisussa ja tämän lisäksi ilmanvaihto saattaa tulla ajankohtaiseksi. Uusi lamppu kuitenkin tuottaa jonkun verran lämpöä niin voi olla että telttaan pitää lisätä muutama tuuletin. Tuulettimet olisivat muutenkin hyvä laittaa jotta chilit joutuisivat kasvattamaan hieman vahvemman rungon.


























Tässä on kuva ennen ja jälkeen tason lyhennyksen. Vasemmassa kuvassa näkyy että Hyffae on melkein katossa kiinni. Oikealla taas näkyy että nyt on noin 20cm kasvutilaa. Luultavasti tämäkin kyllä loppuu kesken kun vauhtia on ollut sen verran paljon.
Kuvissa näkyy myös että sitruunabasilika sai luovuttaa osan lehdistään käyttöön. On muuten aika mahtava tuoksu tuossa basilikassa.
































Näissä kuvissa näkyy hyvin tuo ödeema. Oli siis välttämätöntä tehdä muutoksia lannoituksen kanssa.
Hieman yllätti että liikakastelu voi aiheuttaa tälläistä.































Tässä taas Rocoton kellastunut kärki. Myös oireita lannoituksessa.































Yleiskuvaa alhaalla olevista chileistä. Pituutta ei ole tullut paljoakaan mutta ainakin Fatalii ja Pink Habanero ovat keränneet leveyttä ja tuuheutta. Hyffae on vähän alle 30cm korkea ja Bendigo n. 18cm. Takana näkyy itäneet tomaatit. Lajikkeena Black Dragon.
































Tässä näkyy oletettu Lemon Drop setti jossa kasvaa siis useampi taimi. C. galapagoense voi mukavasti ja näyttäisi kasvavan tuuheutta. Vieressä Duke Aji joka lähtee jakoon.































Salaatit näyttävät tosiaan tältä tällä hetkellä. Toivottavasti lähtevät vielä kasvamaan.






Tässä vielä yleiskuvaa kasvatuksista.


Loppuun voisi vielä kirjailla vähän ajatuksia joita on tullut mieleen. Tulevaisuudessa voisi miettiä sitä että tosiaankin kasvattaa pienet taimet omassa systeemissään ja siirtää vasta myöhemmin lopulliseen kasvatuspaikkaan. On nimittäin aika työlästä vaihtaa kokonaan lannoitevedet varsinkin isommista ebbeistä. Mikäli taimet laittaisi vasta tässä vaiheessa kasvamaan näihin lopullisiin paikkoihin niin saisi lannoitevedet suoraan sopivaksi. Toisaalta sadotus ja kukitusvaiheessa pitää käyttää vielä erilaista lannoitetta niin luultavasti joudun tämän vielä tekemään uusiksi.

Näistä syistä täysin erillinen resosäiliö olisi järkevämpi. Kasvit saisivat olla samassa paikkaa koskematta niihin ja pelkästään resosäiliö täytyisi tyhjentää ja vaihtaa lannoitteet. Ylhäällä olevasta mustasta ebbistä tyhjennys onnistuu suhteellisen helposti kun vesipumppuun pääse käsiksi. Letkua vaihtamalla voin pumpata nesteet ulkopuoliseen sankkoon ja vaihtaa ne. Alhaalla olevat ovat haastavampia. Salaateille tuskin tarvitsee enää lannoitteita pahemmin vaihdella joten ne eivät ole ongelmallisia.

Itsetekemät tulevat olemaan ongelmallisia myöhemmässä vaiheessa. Luultavasti helpoin tapa on ostaa yksi musta laatikko lisää ja tehdä siihen uudet lannoitteet. Tämän jälkeen riittää kun nostaa toisen vihreän laatikon chileineen ylös ja vaihtaa kokonaan resosäiliön uuteen jossa on sopiva lannoitus. Tämän jälkeen sitten tekee juuri otettuun säiliöön uudet litkut ja vaihtaa toisille chileille.

En ole vielä varma olenko puhunut siemenistä jotka olivat tuolla lautalla itämässä. Onnistuin nämä siemenet tappamaan kuivuuteen. Ongelma oli siinä että vesitilavuus oli liian pieni ja vesi haihtui liian nopeasti. Pari rocotoa säilyi elossa kun siirsin ne turvemultaan. Loput siemenet kuivuivat.

Tilasin Fataliilta lisää siemeniä ja laitoin ne pari päivää sitten itämään turvemultaan. Teen tänne listaa sitä mukaa kun ne itävät. Ruukut ovat tällä hetkellä kylpyhuoneen lattialla itämässä.

Mutta se nyt on joka tapauksessa varmaa että tilanpuutteen kanssa tulee ongelmia. Luultavasti pyrin pitämään turvemullassa kasvavat taimet suhteellisen pieninä ja siirrän ne suurempiin ruukkuihin kunhan kevät koittaa ja parvekkeella alkaa olemaan tarpeeksi lämmintä.

Tästä eteenpäin päivitystä tulee kun tulee taas muutoksia chileissä ja viimeistään sitten kun uusi lamppu saapuu ja saan otettua sen käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti