maanantai 14. tammikuuta 2019

Kausi 2019 osa 6

Reilu viikko taas kulunut ja chilit kasvaa vauhdilla. Lempäälään muuttamisen jälkeen nyt työelämään siirtyminen on hieman vaikeuttanut harrastusta mutta onneksi vesiviljely ei paljoa vaadi. Suurimmaksi osaksi riittää nyt hyvinvoinnin seuraaminen ja nestetasojen tarkistaminen.

Sain nyt vihdoinkin tuon uuden lampun kotia astia ja tänä aamuna laitoin paikalleen. Lampusta tulee vielä oma blogi jossain välissä kunhan jaksan tehdä.

Nyt alhaalla olevilla chileillä on nuo kaksi 50W esl:ää ja toivottavasti myös Fatalii ja Pink Habanero innostuvat kasvamaan kokoa. Niissä luultavasti lämmön ja valon vähäisyys ovat hidastaneet kasvua. Vieressä olevat Bendigo ja Hyffae taas ovat kasvaneet huomattavasti paremmin.

Tomaatit ovat hyvällä mallilla vaikka aluksi lannoituksen voimakkuus vähän mietitytti että onko liian voimakasta tomaateille mutta onneksi ei ole.

Ensimmäistä kertaa pH tuntuu olevan liian alhainen ainakin jatkuvan seurannan perusteella. Pitää vielä tippatesterillä varmistaa että mittari pitää paikkansa. Alussa nyt luotto uusiin laitteisiin on hieman alhainen. Parempi varoa kuin katua.

Uusista taimista jotka ovat itäneet löytyy ensimmäisenä El Oro De Ecuador josta olen saanut kehuja. Onneksi tämä on itäneiden joukossa. Toisena päätään on nostanut CGN 21500 x Grao de Bode joka myöskin oli Fataliiseedsin suosituslistalla.
Mahdollisille lukijoille jotka eivät ole perehtyneet lajikkeiden nimitykseen niin tuon nimihirviön lähtökohta on kahden eri lajikkeen risteytys. Toinen on ollut CGN 21500 ja toinen taas Grao de Bode. CGN 21500 tulee ymmärrykseni mukaan siitä että kyseessä on villichili ja tulee hollantilaisesta geenipankista. Numerosarjalla taas numeroidaan lajikkeet.



























Vasemmalla näkyy Fatalii joka alkaa jäämään Bendigon varjoon. Toivottavasti parempi valo innostaisi sitä kasvamaan lisää kokoa. Korkeutta sillä on vajaat 10cm. Takana oleva Pink Habanero on kasvattunut hieman kookkaammat lehdet kuin Fatalii. Korkeutta sillä on pari cm enemmän kuin Fataliilla.

Oikealla näkyy Hyffae joko on venynyt vajaaseen 40cm korkeuteen. Vähän on nahistuneen oloinen mutta niin oli toinenkin aluksi. Bendigo on edelleen Hyffaen vieressä ja sillä pituutta vajaat 20cm. Tosin se on kasvanut hieman kieroon jonka takia pituus ei ole täysin realistinen. Bendigo innostui myös tekemään ensimmäisiä kukkia jotka pyrin kyllä nyppimään pois. Saa kasvaa vielä kokoa ennen kukintaa.

Olen miettinyt että näille voisi rakentaa jonkunlaista tukea siimalla. Siimat voisi vetää katosta alas ja siiman voisi pyöritellä kasvin ympärille.




Tässä näkyy vasemmalla keskellä Rocoto Arequipa joka näyttää terveeltä ja hyvin voivalta. Nyt saa nähdä mitä tuo uusi lamppu saa aikaan kun Rocoto Arequipa ja 7pot Apocalypse ovat paraati paikalla sen alla. Aika keskellä kuvaa 7pot Apocalypse joka myöskin innostunut tekemään kukkaa. Sama kohtalo kuin Bendigolla eli nuput pyrin poistamaan jotta kokoa tulee lisää. Arequipalla on pituutta noin 22cm ja Apocalypsellä noin 32cm.

Red Skinistä tai Pink Tigeristä en ottanut kuvaa. Red Skin näyttää aika rujolta kun sille taitaa olla liian vahvat liemet. Lehdet ovat hieman rypistyneet ja kidettä puskee edelleen lehtien läpi. Pink Tiger näyttää hyvältä mutta on edelleen pienikokoinen.






























 Vasemmalla taas yleiskuvaa Hyffaesta ja Bendigosta. 

Oikealla näkyy tämä järkyttävään kasvuun innostunut Hyffae. Pituutta jo 72cm ja katto on kohta saavutettu. Kasvi on muutenkin hyvin haarautunut ja tukevan oloinen. Lehdet ovat kauniin vihreät (joka ei kyllä erotu tässä valaistuksessa) ja näyttää hyvin voivalta. Mikäli Hyffae alkaa kukkimaan niin tämän kukkia en enää nypi. Tässä tulee hyvin esille minkä takia annuumit kasvavat voimalla ja nopeasti verrattuna muihin esim chinenseen tai pubescenseihin.

 Tässä voidaankin taas miettiä asiaa eteenpäin. Note to myself: Tulevaisuudessa kun kasvatan chilejä vesiviljelyssä niin käytä järkeä. Chilejä EI kannata laittaa ebbeihin sillä periaatteella että mitkä ovat itäneet ensimmäisenä laitetaan samaan vaan chilit kannattaa laittaa lajikekohtaisesti eri ebbeihin. Olisin välttänyt suuret kokoerot kasvien välillä ja lannoituksen pystyy säätämään lajikekohtaisesti. Esim överit vetänyt Red Skin ei olisi välttämättä saanut yliannostusta. Toisaalta tämä kyllä ihmetyttää miksi Hyffae (annuum) pärjää todella hyvin kun Red skin (annuum) taas ei? Voidaan päätellä että lannoituksen määrä menee paremminkin yksilökohtaisesti kuin lajike.

Nyt ongelma on myös lannoituksen kanssa. Hyffae alkaisi vaatia kukitukseen sopivaa lannoitetta kun muut saavat edelleen keskittyä kasvuun. Summasummarum pysyn siis edelleen kasvulannoituksessa ja Hyffae saa kasvaa sen minkä mahtuu. Lannoituksen vaihdan sitten kun muutkin kasvit alkavat olla siinä kunnossa että voisin harkita niillä satoa.

Ollaan siis todella nopealla aikataululla sadottamassa näitä chilejä.

Seuraavilla kausilla Red Skin menee mieluummin turvemultaan kuin yhteiseen ebbiin muiden lajikkeiden kanssa. Tai voi olla että voisin siirtää sen vielä pois kokonaan mikäli näyttää ettei tuossa pärjää ollenkaan.




Tässä vielä kuva uudesta lampusta.

Salaatit vedin matalaksi joku aika sitten ja näyttää siltä että se oli liian radikaaliliike. Uutta kasvustoa ei ole näkynyt ja voi olla menetetty tapaus. Mietin tässä että laitanko uutta siementä itämään vai pitäisikö tuo ebbi ottaa chilikäyttöön. Annan vielä olla jonkun tovin ja seuraan tilannetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti