maanantai 17. joulukuuta 2018

Kausi 2019 osa 3

Kausi 2019 jatkuu. Reilu viikko on nyt mennyt flunssassa eikä tänne ole kerennyt tekemään päivitystä. Chilit ovat kasvaneet vauhdilla eikä isompia ongelmia ole tullut vastaan. pH seuranta sai päivitystä ainakin yhden ebbin kohdalla.




Tässä kaksi isompaa settiä ovat oletettuja Lemon Droppeja. Hyvin ovat lähteneet kasvamaan turvemullassa. Pieni kitukasvuinen on ainoa elossa pysynyt villichili C. galapagoense.



























Vasemmalla näkyy kuinka salaatit ovat käytännössä räjähtäneet kasvuun. Eilen tein kaikille pH:n ja lannoitteiden tarkistuksen. Kaikissa oli vedenmäärä laskenut useammalla litralla jonka takia lannoitteen määrä oli turhankin kova. Veden lisäys ja pH:n laskeminen riittikin tällä kertaa. Oikealla takana näkyy Pink Tiger joka tahtoo olla edelleen hyvinkin nihkeä kasvamaan. Jospa sekin nyt saisi tuulta alleen. Oikeassa reunassa keskellä taas basilika joka näyttäisi viihtyvän. 





Vasemmalla keskellä Red Skin jolla pituutta 7-8cm, siitä en aiemmin ollutkaan ottanut kuvaa.
Oikealla taas Rocoto de la selva arequipa joka venynyt nyt 7cm paikkeille. Pienempikin Rocoto on vielä hengissä mutta saa nähdä.




Hyffae vetelee jo 17-18cm paikkeilla. Lehdet näyttävät jostain syystä vähän nuupahtaneilta. En tiedä oliko eilinen Jaakon taika liian aikainen näille taimille, mutta kasvu on tämän kohdalla ollut todella nopeaa.





Pink habanero vasemmalla jakselee ihan hyvin, pituutta 4-5cm joten pituutta tullut 3-4cm viime kerrasta. Oikealla Fatalii joka samoissa lukemissa Pink Habaneron kanssa, ehkä hieman pienempi.


 























Vasemmalla toinen Hyffae, pituutta 13-14cm eli omissa lukemissa menevät kasvussa muihin lajikkeisiin verrattuna. 7Pot Apocalypse on myös saanut kokoa noin 9cm paikkeille.





Yritin tässä Bendigoa kuvata mutta se taitaa kaivata vähän tukemista. Ei meinaa pysyä pystyssä, pituutta 7-8cm eli sen puoleen hyvällä mallilla.



Tosiaan lannoitteissa unohdin mainita Jaakon taika jota käytän kerran viikossa lisälannoitteen. Pitää muistaa ettei anna useammin kun överit tulee silloin helposti. Viime kesänä kokeilin antaa pari kertaa viikossa ja lehdethän ne siinä tippui ja käpristyi.

Lisäksi näyttää nyt siltä että loput itämään laitetut siemenet eivät enää idä joten niistä tulen luopumaan lähiaikoina. Laitoin lisäksi multaan muutaman lajikkeen lisää (Duke Aji, Bhut Jolokia ja Black Scorpion Tongue) joita on tarkoitus kasvattaa kavereille. Myös muita lajikkeita on tulossa kivivillaan kunhan saan ensin hommattua niitä lisää.

Päivittelen taas lisää kunhan on jotain uutta tapahtunut tai nykyiset chilit saavat huomattavasti lisää kokoa.


Päätin kokeilla idättämistä myös lautalla. Hyvin yksinkertainen keino idättää mutta itselle uusi. Parasta olisi käyttää esim jauhelihan muovipakkausta. Lisäksi toisesta pakkauksesta pystyy leikkaamaan korokkeen jonka päälle laitetaan joko talouspaperia tai kahvin suodatinpussia.
Itse päädyin käyttämään levitepakkausta ja sen kannesta tein lautan.


Suodatinpussista leikkasin kahdelta reunalta palat pois joten kannen sain työnnettyä pussin sisälle. Kansi piti myös lyhentää jotta se mahtui sisälle. Huono puoli tässä lautassa on se että alle tuleva vesimäärä ei voi olla suuri ettei siemenet lähde kellumaan. Idea tässä on se että vesi nousee kapellaarina alhaalta ylös ja pitää suodatinpussin kosteana kokoajan.

Alkuperäinen toteutus löytyy täältä: http://chilivaari.blogspot.com/2015/01/idatyslautta-paivitysta-2015.html




Lajikkeiksi lautalle pääsivät seuraavat: Rocoto Cuzco Manzano Amarillo, Rocoto Puno Pica Orange, Rocoto Rojo Ollantaytambo, Rocoto Puno Amarillo, Rocoto San Pedro Orange, Pimiento de Padron ja Congo Yellow.
Tiedän että Rocotot olisi kannattanut idättää ensimmäisinä, mutta nämä tulevat todennäköisesti turvemulta kasvatukseen ulos ja amppeliin niin tarkoitus pitää suhteellisen pienenä että ne on siirto kunnossa keväällä.

Lisäksi pienen vesimäärän takia kuivumisen mahdollisuus on suhteellisen suuri eli nämä tulevat tarvitsemaan seurantaa vedenmäärässä.

Loppuun vielä NOTE TO SELF: Jos olet käsitellyt chilejä tai pelkästään siemeniä niin muista pestä kädet kunnolla! Siementen käsittelyn jälkeen erehdyin hieromaan silmää niin kirvely on taattua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti