maanantai 17. joulukuuta 2018

pH ja EC seuranta

Tässä nyt pientä arvostelua tilaamastani seurantalaitteista.

Tilasin kaksi erilaista seurantalaitetta joista toiseen löytyy unboxin kuvat. Päällepäin molemmat vaikuttavat asiallisilta.

Ensimmäinen tuli tällaisessa paketissa.



Pakkaus näyttää sisältä tältä.



Mukana käyttöohjeet, säätöruuvimeisseli, kiinnitystarvikkeet ja virta-adapteri. Valitettavasti mukana ei ollut kalibrointinesteitä toisin kuin toisessa paketissa.
Kalibroinnista en valitettavasti muistanut ottaa kuvia mutta eipä siinä ihmeitä. Seospussit sekoitettiin 2.5dl tislattuun veteen ja anturit laitettiin oikeassa järjestyksessä liuoksiin.

Tässä laitteessa on automaattikalibrointi. Anturi laitetaan oikeaan seosliuokseen ja sen pitäisi automaattisesti tunnistaa kumpi seos on käytössä, 4.01pH vai 6.86pH liuos.

Tätä ensimmäistä laitetta kalibroitaessa tulin siihen tulokseen ettei sensori toimi. pH luku näytti kaikissa kolmessa liuoksessa samaa arvoa eikä kalibrointia saanut tehtyä. Luultavasti otan yhteyttä myyjään ja teen reklamaation. Onneks anturi on vaihdettavissa joten ei pitäisi olla ongelma saada uutta anturia. Tässä mallissa on mukana myös lämpötila-anturi joka näyttäisi toimivan.
EC:n kalibrointia en pystynyt suorittamaan kummallakaan laitteella kun itsellä ei ollut kalibrointinestettä sitä varten. 


Toisen laitteen kalibrointi oli suoraviivasta ja helppoa. Kunhan muisti ottaa antureiden suojat pois paikaltaan niin säätö tapahtui samalla tavalla ensin 6.86pH liuokseen ja säätö ruuvimeisselillä. Tämän jälkeen 4.01pH ja samaa ruuvia hienosäätämällä arvot kohdalleen. Lopulta tarkistus 9.xx pH liuoksessa ja homma hoidettu. Tähänkään en voinut tehdä EC-säätöä kun en ole vielä hommannut kalibrointiainetta.



Tämän toisen laitteen otin käyttöön. pH on turhan korkealla joten pH downille on käyttöä. EC arvoon en luottaisi tällä hetkellä.

Kunhan saan säädettyä EC:t ja vaihdettua toiseen laitteeseen pH anturin niin uskoisin että nämä laitteet tulevat hoitamaan virkaa kahden ebbin lannoitteiden seurantaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti