keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Uusi kausi alkaa

Laitoin eilen illalla 13.11.2018 uudet siemenet itämään.
Ajatuksena oli pitää tämän kauden chilimäärä maltillisena mutta en nyt vielä tiedä onko tämä maltillinen määrä vai ei.

Lajikkeiksi valitsin seuraavat:

Pink Tiger
Turbo Pube
Rocato de la selva Arequipa
7pot Apocalypse
Fatalii
Aji Llaneron
Pink Habanero
Red Skin
Bendigo
Hyffae F2
Ja muutamat vanhat siemenet jotka ovat aikoinaan oma kasvatteisista chileistä.
Hölmönä en aikoinaan eritellyt siemeniä vaan kaikki olivat samassa pussissa.
Todennäköisesti näissä tulee Lemon Drop ja mahdollisesti Naga Morich.
Laitoin nämä siemenen koon mukaan eri kivivillakuutioihin ja yhteen kuutioon tuli 2-3 siementä.

Villinä jokerina laitoin myös vähän erikoisemman villichilin siemeniä. Lajike on C. Galapagoense.

Jos saan tämän villichilin itämään niin pidän itsellä yhden ja loput ajattelin laittaa kiertoon ja jakaa toisille harrastajille jotta saataisiin tämä erittäin harvinainen lajike leviämään harrastajille.

Myös nämä omasta sadosta tulleet lajikkeet päätyvät suurimmaksi osaksi jakoon muille harrastajille. Luultavasti yhdet jää itselle.


Idättämiseen olen käyttänyt Ikeassa myynissä ollutta idätyslaatikkoa ja kivivillakuutioita. Valitettavasti näyttää siltä että suomessa nämä ovat poistuneet myynnistä mutta Haaparannasta niitä tuntuisi vielä löytyvän. Pitää katsoa milloin tulee siellä suunnalla käyntiä niin käydä samalla hakemassa kivivillakuutioita lisää. Teen samalla kokeilun miten toimii kun halkaisee 40mmx40mm kokoisen kivivillakuution neljään osaan ja koittaa siinä idättää siemenet. Ovat hieman korkeampia kuin Ikean oman mutta tuskin tulee ongelmaa kunhan lämmöt pysyvät tarpeeksi korkealla.

Kun eri lajikkeita idättää reilusti niin kannattaa tehdä paperille muistilappu mikä lajike on missäkin tai laittaa jokaisen kivivillapalan viereen nimilapun. Tähän kannattaa käyttää muovisia nimilappuja. Viime kerralla käytin jäätelötikkuja, mutta ne joutui veden kanssa tekemisiin jolloin niihin alkoi muodostumaan hometta. Ei hyvä.

Tällä hetkellä idätyslaatikko on takan päällä, mutta luultavasti siirrän laatikon kylpyhuoneeseen jossa on lattialämmitys. Optimaalinen lämpötilahan on 26-30 asteen välissä.

Olen suunnitellut laittavani vielä pari lajiketta lisää itämään kun haaveilin ensi kesäksi myös amppelichiliä. Lajikkeeksi ajattelin jotain rocotoa, esim Rocoto Puno Pica Orange. Tästä olen lukenut toisen harrastajan blogista.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.com/p/perulaiset-rocotot-lajike-esittelyt.html

Kyseinen herra onkin oman Rocoto siemenvaraston toimittaja.

Laitan myöhemmin myös vaimon pyynnöstä salaattia ja yrttejä kasvamaan mutta niistä juttua kun se on ajankohtaista. 


PÄIVITYS:

17.11. klo 8:00

Hyffae F2 ja 7pot Apocalypse ovat tehneet jo pari päivää pientä häntää. Tänä aamuna myös Pink Habanerossa on havaittavissa pientä itämisen alkua.

Eli näiden kohdalla itäminen on ollut todella nopeaa. Lämpötilan vaihtelua on tullut mukavasti takanpäällä. Takan lämmittämisen jälkeen lämmöt ovat nousseet hieman yli 30 asteen. Villichilien pitäisi ainakin kaivata tätä lämpötilanvaihtelua, silti itäminen on todella haastavaa kyseisen lajikkeen kohdalla mutta mielenkiinnolla seurataan tilannetta.


20.11

Siirsin Hyffae F2 taimet ja 7Pot Apocalypsen tekemääni EBB & Flood järjestelmään. Toinen Hyffaesta pääsi suurempaan kivivillakuutioon ja loput ovat irrallaan järjestelmässä.
Huomenna luultavasti Pink Habanero ja Fatalii ovat valmiita siirtoon.


Valona tässä vaiheessa toimii Kiinasta tilattu kasvatusvalo. Tulen näitä valoja vielä muuttamaan mutta nyt testataan tätä. Virrankulutusmittari näyttää että tämä imee 16W eli ei nyt ihan toivoton ainakaan tämän perusteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti